قالب جایگزین یونولیت قالب غیرماندگار در سقف های تیرچه
قالب جایگزین یونولیت چیست؟
سقف های تیرچه بلوک با توجه به ارزان بودن و سهولت اجرا و سرعت بالای آن، از پر طرفدار ترین نوع سقف ها می باشد.
لایت فرم یا قالب جایگزین یونولیت در سقفهای تیرچه بلوک جایگزین پلاستوفوم یا همان یونولیت می باشد.در واقع لایتفرم اولین نسل بلوک های پلیمری می باشد که در صنعت ساختمان وارد شد و پس از دادن امتحان خود در نزد انبوه سازان امروز در استفاده عموم شناخته شده و در تمام کشور شناخته شده است.
روش کار قالب جایگزین یونولیت دقیقا شبیه اجرای یونولیت سقفی می باشد.با این تفاوت که بارها قابل استفاده بوده و پس از بتن ریزی از سطح بتن در زیر سقف جدا سازی و در سقف های بالاتر مورد استفاده قرار می گیرد.
بدیهی است ماژول های پر کننده پلاستوفوم یا یونولیت سقفی که روی تیرچه ها قرار می گیرد نیز از پر مصرف ترین نوع مصالح ساختمانی بوده و هزینه های زیادی را بر ساختمان تحمیل می کند.
طول این قالبها یک متر و عرض آن ها در دو سایز 46 و 66 می باشد.
عرض ۴۶ برای تیرچه های پاشنه بتنی و عرض 66 برای تیرچه های فلزی و کرومیت مورد استفاده قرار می گیرد.
ضمن اینکه استفاده از یونولیت مضرات و مشکلات فنی زیادی دارد همچون خطر آتش سوزی در ساختمان در زمان احداث و همچنین در زمان بهره برداری ،جذب آب بتن سقف و کاهش مقاومت ان قبل از هیدراتاسیون کامل، شکستن زیر پای و ایجاد خطر برای پیمانکار و کاربری که روی آن راه می رود و همچنین عدم تامین جان تیرچه به دلیل قراردادن نشیمن بیش از حد بر روی تیرچه با توجه به دانسیته کم یونولیت های موجود.
معایب یونولیت سقفی در مقایسه با قالب جایگزین یونولیت (لایت فرم)
1-یونولیت یک فوم قابل اشتعال است. در صورتی که 20 دقیقه از زمان آتش سوزی بگذرد یونولیت ها هم شروع به سوختن می کنند. در هنگام سوختن این ماده کاملا ذوب می شود و مواد حاصل از سوختن آن به شکل قطرات داغ و سوزاننده از سقف فرو می ریزند و علاوه بر اینکه باعث شعله ور شدن آتش می شوند، می توانند تمام افراد و اشیایی که در زیر این قطرات سوزان هستند را کاملا بسوزانند.
2-شکستن یونولیت زیر پای کاربران هنگام اجرا و بتن ریزی سقف که ریسک جانی زیادی هم به دنبال دارد یکی از نگرانی های سازندگان می باشد.متاسفانه با توجه به کیفیت بد یونولیت های سقفی موجود در بازار این ماژول ها در اثر راه رفتن کارگر در زمان بتن ریزی یا اجرای آرماتوربندی شکسته شده و خطرات مالی و جانی زیادی را به همراه دارد.
3-مقطع تیرچه های در هنگام استفاده بلوک های یونولیتی بسیار باریک شده و مقاومت برشی تیرچه بسیار کاهش می یابد.
طبق بند 2-3-2-4-3 آیین نامه 543 دانسیته لازم برای بلوک های با عرض 50 سانتیمتر و ارتفاع 25 سانتیمتر حدود 13 تا 14 کیلوگرم بر متر مکعب می بایست باشد تا تا مقاومت لازم را داشته باشد همچنین عرض لبه نشیمن قاعده بلوک های پلی استایرن باید 27تا 29 میلیمتر باشد.
با توجه به عدم تامین دانسیته لازم در بلوک های موجود در بازار جهت بالابردن ایمنی لازم برای حفظ جان کاربران روی سقف در حین اجرا محل نشیمنگاه بیش از این در نظر گرفته می شود که این خود، شرط ایین نامه که حداقل فاصله افقی بین دوبلوک مجاور در طرفین یک تیرچه که در مقابل یکدیگر قرار می گیرند و بایستی حداقل 5/6 سانتیمتر باشد را تامین نمی کند و باعث می شود جان تیرچه در سقف هایی که با یونولیت اجرا می شوند تامین نشود و ناحیه کششی در تیرچه ضعیف گردد که این خود بسیار خطرناک می باشد.
4-عمل نکردن صحیح آرماتورهای حرارتی روی سقف به دلیل فرورفتن ان در یونولیت
با توجه به ماهیت یونولیت عموما میلگردهای حرارتی در داخل بلوک های پلاستوفوم فرو رفته و عملکرد خود را از دست می دهند که در نبود میلگردهای حرارتی و شیرینک (جمع شده گی)بتن باعث ایجاد ترک های زیادی در سقف می گردد.
5- بدلیل حرکت بلوک های یونولیت در سقف هنگام بتن ریزی و ویبره خوردن روی سقف عرض تای بیم ها (شناژ مخفی) کمتر از عرض طراحی می باشد.
6-متاسفانه با توجه به عرض کم تیرچه و ویبره نخوردن بتن جان تیرچه،همچنین با توجه به ماندگار بودن بلوک های یونولیت در سقف و عدم اکسپوز آنها ،بتن تیرچه کرمو و گاهی حتی تشکیل نمی شوند ولی از آنجایی که این عیب مشهود نیست متاسفانه نادیده گرفته شده و بعد از بهره برداری سقف دچار خیز های غیرقابل پیش بینی می گردد.
در این راستا تولیدکنندگان زیادی اقدام به تولید قالبهای غیر ماندگار در سقف های تیرچه بلوک نمودند که از آن به قالبهای فلزی جایگزین در سقف می توان اشاره کرد.
7-جذب آب بتن توسط یونولیت یکی از مشکلات بزرگ سقف هایی است که با یونولیت اجرا شده اند این موضوع از آن جهت نگران کننده است که یونولیت ها در زمانی که بتن فرایند هیدراتاسیون را طی می کند، بیش از 15 درصد از آب بتن را جذب کرده و مانع ازکیورینگ کامل بتن می گردد.
تفاوت قالبهای غیر ماندگار فلزی و پلیمری:
در کل حذف یونولیت در سقف به هر طریقی، چه توسط قالبهای غیر ماندگار پلیمری و چه قالبهای غیرماندگار فلزی مفید بوده و مصائب یونولیت را حذف می کند اما به هرحال با توجه به افزایش قیمت فولاد ،تهیه و اجرای این قالبها به صرفه نمی باشد همچنین ضخامت ورقی که بتواند در عرض حداقل 45 سانتیمتر فشاربتن را تحمل کند می بایست حداقل 2 میلیمتر باشد که در طول یک متر و ارتفاع 25 سانتیمتر حدود 35 تا 40 کیلوگرم می باشد.از این رو این قالبها در طول نیم متر ساخته می شدند که آن هم وزنی کمتر از 17 کیلوگرم نداشت.
بنابراین وزن زیاد این قالبها از معایب قالبهای فلزی بود مضاف اینکه قالبهای فلزی نیاز به روغن کاری داشتند تا به بتن نچسبد.هنگام اجرای سقف ،در اثر راه رفتن کاربران بر روی این قالبها به ارماتورهای حرارتی سقف و تیرهای اصلی منتقل می شدند که این مشکل از اصلی معایب قالبهای فلزی بود.
یکی دیگر از مشکلات استفاده از قالبهای فلزی در سقف های تیرچه بلوک تعداد دفعات استفاده ازاین قالبها بود.باتوجه به ماهیت فلزی قالبها،و وجود انحنا در انها به سرعت دفرمه شده و پس از هر بار استفاده اعوجاج بیشتری در انها پدید می امد همین موضوع باعث کاهش عمر مفید قالبها می گردید.
از این رو به تدریج مجبوبیت این قالبها کم شده و سازندگان به دنبال جایگزینی ارزانتر و سبکتر مانند پلیمر بودند
ولی فرایند تولید قالبهای پلیمری به شدت گران بوده و سازندگان از عهده تولید بر نیامده و از تولید آن منصرف می شدند.
مجتمع تولیدی پلیمری بسپار با بیش از 40سال سابقه در زمینه تولید قطعات صنعتی، نظیر انوع پالت و باکس پالتهای سنگین و سبک و همچنین پالتهای بهداشتی که در صنایع غذایی استفاده می شود و نیز مخازن صنعتی و مکانیزه و قطعات خودرو در سال 90 اقدام به طراحی و تولید قالبهای جایگزین یونولیت نمود
خوشبختانه در همان ابتدا انبوه سازان از این قالبها استقبال نموده واز آن در پروژه های خود استفاده کرده و مهر تایید را بر این قالبها زدند
از بزرگنرین و مهمترین این پروژه ها احداث برجهای تعاونی مسکن ایزدیار می باشد که در سال 91 برای اجرای سقف های سه برج خود در منطقه 22 در حاشیه دریاچه چیتگر از این قالبها استفاده کردند.
از این رو آمادگی این را داریم ، آدرس پروژه های در حال اجرا و پایان یافته توسط قالب های جایگزین یونولیت را جهت استعلام از کیفیت قالبها و سایر موارد در اختیار قرار داده تا پس از حصول اطمینان نسبت به تهیه و اجرای این قالبها تصمیم گیری نمایید.
قالب جایگزین یونولیت در دو سایز عرض 45 و 65 تولید می گردد.